Τα Δημώδη

2022-10-24

Εμπνευσμένη από τη λαϊκή μας παράδοση η σειρά «Τα ∆ημώδη» περιλαμβάνει παραμύθια που βασίζονται σε ελληνικά δημοτικά τραγούδια, που διαχρονικά ο Ελληνισμός τραγουδά και αγαπάει.

Η ιδέα και η έμπνευσή μου ήταν ακριβώς αυτή: να γράψω, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, «δικά μου» παραμύθια για παιδιά, με βάση τα δημοτικά μας τραγούδια, πλαισιωμένα από μια θεατρική διασκευή, που θα συνοδεύει το κάθε παραμύθι. Γιατί το παραμύθι είναι διαχρονικός συνοδός μας, από την παιδική μέχρι και την ενήλικη ζωή, γιατί πίσω από την επιφανειακή του απλότητα ενυπάρχουν βαθιές αλήθειες και διδάσκουν με πανανθρώπινο τρόπο τις σημαντικές αξίες της ζωής.

Το κάθε βιβλίο περιλαμβάνει ένα παραμύθι σε δίγλωσση έκδοση, για να μπορούν να το χαρούν όλα τα ελληνόφωνα παιδιά και οι οικογένειές τους, όπου κι αν βρίσκονται. Σημαντικό μέλημα μας ήταν η εικονογράφηση: να αγγίζει το παρελθόν μας με αγάπη, αναδεικνύοντας την λαϊκή μας παράδοση, τις φορεσιές, τα υφαντά και τα κεντήματα.

Για το κάθε παραμύθι της σειράς υπάρχει ένα ειδικό βιβλίο δραστηριοτήτων για επιπλέον δημιουργικές και πολύτροπες δραστηριότητες γύρω από το εκάστοτε θέμα. Η σειρά είναι επίσης κατάλληλη και για το μάθημα θεατρικής αγωγής, μουσικής, την παιδική θεατρική σκηνή, το κουκλοθέατρο και την δημιουργία βίντεο-παραστάσεων.

Το πρώτο τραγούδι που επιλέχθηκε είναι το γνωστό σε όλους μας «Ντίλι Ντίλι». Ως τόπος καταγωγής αυτού του τραγουδιού, μνημονεύονται η Προποντίδα, η Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και η Βιθυνία της Μικράς Ασίας. Υπάρχει και μια παραλλαγή του τραγουδιού από την Κύπρο. «Τα ∆ημώδη» κυκλοφορούν ήδη σε ελληνο-αγγλική, ελληνο-γερμανική, ελληνο-ρωσική και ελληνο-κινέζικη έκδοση.